Piros gyűszűvirág


A piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea) a romantikus vadvirágos kertek növénye. Különböző vadvirágokkal együtt ültetve nagyon szépen mutat virágágyakban és természetszerű kiültetésekben. Ültetési helyként félárnyékos helyet válasszunk neki. Virágszine lehet piros, sárga, fehér, lila, rózsaszín. Kétéves növény ami magról szaporítja magát.  Első évben tőlevélrózsás leveleket növeszt a talaj közelében, a második éveb pedig kinő a szára, amin a virágait hozza. Magassága 60- 150 cm is lehet, ezért háttér növényként ültetik őket. Június-júliusban virágzik, tölcsér alakú virágai nagyok, mutatósak, általában pöttyösek. Mivel mérgező növényről beszélünk, olyan helyre kerüljön, ahol gyermek számára nehezen megközelíthető. Másrészről gyógynövény is, egyes szívgyógyszerek hatóanyaga.

Mint sok más növény a gyűszűvirág is érzékeny a túlöntözésre, mert könnyen kirohadhat. Jó vízáteresztő talajba kerüljön, és az mindig legyen nyirkos.  

A gyűszűvirágok különböző nagyságúra nőnek, ezért így is kell elhelyezni őket a kertben. Általában 50 cm-re ültessük őket egymástól. A magasabb példányokat érdemes kikarózni is, hogy a szél ne tegyen kárt bennük. Az elvirágzott részeket ne vágjuk le, mert akkor nem tudja elszórni magjait a következő szezonra. 

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

-->

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »