Primula


Az egyik legkedveltebb tavaszi virág a primula, magyarul kankalin. Nönap alkalmával szinte elársztja a kereskedeséket ez a kedves kis virág. Nagyon sok színben kapható és van illatos fajtája is. Magassága 10-30 cm.  Egynyári virágként terjedt el, mivel a szobai meleget és száraz levegőt nehezen viseli és általában el is pusztul. Pedig ez a színpompás virág évelő. Ha van lehetőségünk a kiültetésre, akkor először szoktassuk hozzá a kinti körülményekhez fokozatosan. Hazánkban is őshonos pár fajtája, mint pl.: a Lisztes kankalin, Cifra kankalin, Tavaszi kankalin

Ültetéskor a kertben egy félárnyékos helyet keressünk neki. Legjobb ha lombhullató fák alá kerül, mert akkor kora tavasszal sok fény éri, viszont a nyári tűző naptól védve lesz. Talajban a jó vízáteresztő,humuszban gazdag közeget szereti. Legyen mindig nyirkos a talaja, a szárasságot nem szereti. 

Ha mégis szobanövényként szeretnénk nevelni, megtehetjük hiszen a 18-22 fokot kedveli. Tegyük világos helyre, de távol a fűtőtestől. Öntözésre itt fokozottan ügyeljünk, hiszen bent cserépben tartva hamar kiszáradhat a földje. Az elnyílt virágokat mindig távolítsuk el, így meghosszabítva a virágzás idejét.

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

-->

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »