Szívlevelű turbántok

Szívlevelű turbántok


A szívleveű turbántok nagyon jó választás, ha a valamilyen különleges növényt kereünk a kertünk árnyékos részébe. Sűrű levélzetével kiváló talajtakaró szerepet tölt be. Legyökeresedő indái segítségével terjeszkedik, így pár év elteltével elég nagy területet eltud foglalni. 30-40 cm magas növény, levelei enyhén szívalakúak, karéjosak és egész évben díszitő értékkel bír, ősz folyamán bronzos árnyalatot kaphat. A növény igazi fénypontja tavasszal április-május környékén van, mikor is molyhos szárakon hozza, apró fürtvirágzatba rendeződött, apró fehér virágait. Természethű ligetes kertek vagy árnyékos sziklakertek növénye.

A szívlevelű turbántok a kötörőfűfélék családjába tartozik, mint pl. a tűzeső. Levélzetben és virágzatban is sok hasonlóságot mutat vele.

Mindenképpen árnyékos, lehet mélyárnyék is a hely, ahova ültetjük. A tartós napsütés megégeti a leveleit. Sok törődésre nincs szüksége de fontos, hogy talaja humuszban gazdag legyen.  Vízigénye közepes, a földjét egész évben nyirkosan kell tartani. Ügyeljünk azonban a jó vízelvezetésre, főleg télen. Tavasszal vágjuk le a sérült, elhalt leveleket. Kártevők és betegségek ritkán károsítják.

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

-->

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »